Noutăți
Instrumente de lucru pentru implementarea limbajului Makaton
02/11/2017
 

Un grup din 14 practicieni naționali din 10 raioane și municipiile Bălți și Chișinău, au început pilotarea limbajului Makaton utilizat în lucrul cu copiii care au probleme în comunicare. Limbajul Makaton este format dintr-un vocabular de 450 de cuvinte descifrate în simboluri și semne, care a fost adaptat la contextul Republicii Moldova, cu suportul Asociaţiei Makaton din Marea Britanie, sub egida Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Programul este pilotat în baza unor instrumente de lucru elaborate şi ajustate la necesitățile locale: ghid şi fișe de suport. Cei 14 practicieni, reprezentanți ai Serviciului de Asistență Psihopedagogică, implicați în pilotare, au fost instruiţi de experții Asociaţiei Makaton din Marea Britanie. Ei vor fi certificaţi ca tutori doar după practicarea limbajului pe o perioada de cel puţin un an de zile.
Limbajul Makaton este asimilat ușor şi utilizat de copiii cu probleme în comunicare, astfel ca ei să fie înțeleși de către părinți, educatori și membrii familiei. Aceştia sunt ajutaţi să-și comunice mai ușor necesitățile de bază și să se integreze în școală și comunitate.

Pilotarea programului este desfășurată  în cadrul Proiectului "Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață" implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Consiliile raionale  din 5 raioane: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Obiectivul general al acestuia este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale, cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani și familiilor acestora la programe de suport, dezvoltate în cadrul proiectului dat. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.