Noutăți
Proiect de susținere a fetelor din Centrul de plasament din Hîncești
27/09/2018
 

Un proiect care vine să susțină fetele cu dizabilități plasate în îngrijire rezidențială să se afle în medii familiale, educaționale și comunități sigure a fost lansat, luni, 24 septembrie curent, la Chișinău. Un memorandum în acest sens, a fost semnat de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/ și Fundația Siol din Irlanda.

Potrivit lui Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat, MSMPS, drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie respectate, fiindcă ei merită să fie parte a societății, iar Republica Moldova este angajată plenar în realizarea acestui deziderat. ”În acest sens, avem elaborat și aprobat Programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Sunt recunoscătoare Fundației Siol din Irlanda, care vine cu un suport considerabil în realizarea acestui obiectiv”, a declarat secretarul de stat Viorica Dumbrăveanu.

La rîndul ei, Daniela Mămăligă, director PPFC, a menționat că activitățile proiectului vin să complementeze acțiunile autorităților centrale de creare a unor modele funcționale de servicii de tip comunitar destinate fetelor cu dizabilități și integrarea acestora în sistemul național de protecție socială. Proiectul se va axa în primul rând pe evaluarea și dezinstituționalizarea copiilor aflați în plasament în Centrul din Hîncești.

Proiectul cu durata de trei ani este realizat de MSMPS, PPFC și susținerea financiară a Fundației Siol. Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții fetelor din Centrul de plasament din Hîncești prin sprijinirea lor în tranziția spre viața în comunitate, obținerea abilităților de trai independent și accesarea serviciilor de suport, educaționale și angajare în câmpul muncii.