Noutăți
Formarea formatorilor din 9 raioane ale țării în aplicarea Modelului Național de Practici ”Acțiuni corecte– ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil”
26/09/2016
 

Circa 50 de reprezentanți ai direcțiilor educație, asistență socială, protecție a familiei, ai spitalelor raionale și ai inspectoratelor de poliție din 9 raioane ale țării au fost instruiţi timp de două zile în calitate de formatori în aplicarea Modelului Național de Practici ”Acțiuni corecte– ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil” (MNP).

Grupul de formatori va fi implicat în pilotarea Modelului Național de Practici oferind instruiri pentru profesioniștii din sectoarele educaţie, sănătate, ordine publică, asistenţă socială, biserică, servicii situaţii excepţionale din raioanele Cahul, Căuşeni, Nisporeni, Orhei, Sîngerei, Soroca și Teleneşti. În alte 3 raioane: Ungheni, Călăraşi şi Făleşti acest proces a fost iniţiat la începutul anului 2016.

Modelul Național de Practici stabilește mecanismul de cooperare intersectorială pentru asigurarea bunăstării pentru fiecare copil, prin unificarea eforturilor profesioniștilor care interacționează cu copii și familii, pentru a interveni la momentul potrivit şi a oferi suportul necesar, fără să aştepte agravarea problemelor şi intrarea în dificultate. Ca finalitate MNP direcționează eforturile spre consolidarea capacităților familiei în creșterea și educația copilului prin dezvoltarea abilităților parentale și conectarea ei la resursele relevante din comunitate.

Pilotarea Modelului Național de Practici a fost lansată printr-un ordin al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, emis în luna noiembrie 2015. Către anul 2017 se dorește integrarea acestui model în politicile de protecție a copilului și în practicile de lucru aplicate la nivel național.

PPFC în cooperare cu ministerele de resort dezvoltă, la moment, instrumente comune de evaluare și intervenție care vor fi utilizate de practicienii din toate sectoarele în procesul de implementare a MNP.

MNP adaptat pentru Republica Moldova a fost dezvoltat în baza a două abordări/modele de abordare și practică preluate din practica internațională. Modelul preluat din Scoţia ”Getting it Right for EveryChild” (Acțiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil) a fost pilotat timp de 10 ani în mai multe regiuni ale țării, iar din anul 2014 a început să fie aplicat la nivel naţional şi utilizat şi în cîteva ţări europene. Abordarea ”Strengthening families” (Consolidarea familiei), care constituie un cadru de factori protectori ai familiei a fost preluat din SUA, unde este aplicat în 20 de State timp de 20 de ani, iar recent a fost extins în cîteva țări din Europa.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de PPFC în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane din republică, cu suportul financiar al USAID.