Istorii personale
Cu cea mai mare plăcere aș participa la al doilea curs de Mellow Parenting
10/09/2018
 
Mellow Parenting – un grup de suport și de renaștere a relației mamă – copil
 
Pilotarea în Republica Moldova a programului educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a început în anul 2016, în 5 regiuni ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Cu suportul Uniunii Europene AO „Parteneriate pentru fiecare copil” împreuna cu organizația ”Mellow Parenting” din Scoţia au instruit 10 practicieni care au fost acreditați să presteze programul. Până în prezent în jur de 100 de mămici și 100 de copii din cele 5 raioane au beneficiat de acest program, iar evaluarea acestuia realizată de organizația ”Mellow Parenting”, a demonstrat că mamele au devenit mult mai sigure în forțele proprii, mai răbdătoare, mai deschise, comunicative şi mai puțin deprimate. Acestea și-au îmbunătățit relația mamă-copil, au înțeles că un copil are nevoie nu doar de mâncare și somn, ci și de afecțiune și mai multă atenție, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, să-și prioritizeze activitățile, astfel ca să ofere mai mult timp copiilor lor, etc.
 
”Cu cea mai mare plăcere aș participa la al doilea curs de Mellow Parenting”
 
Elena (nume schimbat) are cinci copii. Despre Programul educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a aflat de la directoarea grădiniței la o ședință cu părinții. De la început nu era sigură dacă își dorește să participe la acest program, inclusiv din cauza soțului care nu ar fi fost de acord cu această decizie.
 
A convins-o o altă mămică, astfel Elena s-a înscris în grup. ”Fiecare ieșire din casă pentru a merge la curs era însoțită de certuri și nemulțumiri din partea soțului. Cu toate acestea eu am mers la fiecare ședință, iar la întoarcere acasă făceam, cu ceilalți copii, activitățile pe care le făceam în grup”. Elena zice că celelalte mame din grup au încurajat-o să vină la curs, ceea ce a făcut ca ea să devină mai îndrăzneață, mai deschisă cu alte persoane, să capete curaj, să creeze o relație mai strânsă cu toți copiii ei. ”Până la program, eram parcă într-o continuă depresie și nu aveam prea mare dorință de a schimba ceva, acum însă îmi doresc foarte mult să fiu sănătoasă ca să pot fi alături de copiii mei cât mai mult timp, ca să-i pot ajuta. Aș participa cu cea mai mare plăcere încă la un curs de Mellow Parenting, dacă ar fi posibil acest lucru”.
 
Programul ”Mellow Parenting” are drept scop sprijinirea părinților în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului şi se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Formatul de consolidare a competențelor parentale include 14 ședințe de grup cu părinți care au copii cu vîrsta cuprinsă între 0 și 5 ani. În cadrul acestora, părinții învăță particularitățile de dezvoltare a copilului, cum să creeze un atașament sănătos cu copilul lor, astfel contribuind la o dezvoltare armonioasă a copilului și a relației dintre ei. Activitățile presupun participarea în paralel pentru părinți și copii.
 
Programul educațional pentru părinți ”Melow Parenting” este unul din cele patru programe desfășurate în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, implementat de PPFC în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a administrațiilor publice locale din cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, programul este dezvoltat în alte 3 regiuni: Orhei, Sîngerei și Soroca în cadrul proiectului de dezvoltare a ”Mellow Parenting” finanțat de World Childhood Foundation.