Istorii personale
Ritmul de viață și necesitățile fac ca să uităm că suntem în primul rând părinți
06/09/2018
 
Mellow Parenting – un grup de suport și de renaștere a relației mamă – copil
 
Pilotarea în Republica Moldova a programului educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a început în anul 2016, în 5 regiuni ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Cu suportul Uniunii Europene AO „Parteneriate pentru fiecare copil” împreuna cu organizația ”Mellow Parenting” din Scoţia au instruit 10 practicieni care au fost acreditați să presteze programul. Până în prezent în jur de 100 de mămici și 100 de copii din cele 5 raioane au beneficiat de acest program, iar evaluarea acestuia realizată de organizația ”Mellow Parenting”, a demonstrat că mamele au devenit mult mai sigure în forțele proprii, mai răbdătoare, mai deschise, comunicative şi mai puțin deprimate. Acestea și-au îmbunătățit relația mamă-copil, au înțeles că un copil are nevoie nu doar de mâncare și somn, ci și de afecțiune și mai multă atenție, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, să-și prioritizeze activitățile, astfel ca să ofere mai mult timp copiilor lor, etc.
 
Ritmul de viață și necesitățile fac ca să uităm că suntem în primul rând părinți
 
Ana (nume schimbat) are doi copii de 11 ani, și respectiv 5 ani. La Programul ”Mellow Parenting” a participat împreună cu fiul ei de 5 ani care, zice ea, avea nevoie de mai multă interacțiune cu alți copii de vârsta lui. Alături de fiul ei, Ana a descoperit, din nou, cum e să fii femeie, soție și mamă. ”Atunci când îmi povesteam istoria vieții mele, când îmi împărtășeam experiența mea de viață, de mamă am fost mereu susținută, ascultată, sfătuită de mămicile din grupul nostru, ceea ce m-a făcut să devin mai deschisă cu alții, mai încrezătoare în mine, am început să socializez mai mult, dar cel mai important este că am învățat cum trebuie să fie o relație mamă-copil”.
 
Ana spune că un astfel de program este binevenit pentru femeile care se pregătesc să devină mame, astfel le-ar reduce din stresul și problemele pe care le întâmpină atunci când apare copilul și tânăra mamă învață din mers acest rol. Acest program ajută femeia să se descopere, să învețe lucruri utile, să devină persoane inteligente, care știu și obțin ce vor. ”Ritmul de viață, necesitățile, tendința de a lucra, de a oferi copiilor un trai mai bun, dar și cerințele din partea copiilor face ca mereu să fim ocupați, să muncim mult și să uităm că în primul rând suntem părinți și că trebuie să le oferim nu doar lucruri materiale dar și dragoste și afecțiune. Cel mai mult m-a impresionat că și soțul meu vrea să participe la acest program, observând schimbările pozitive care s-au întâmplat la mine”.
 
Pentru Ana Mellow Parenting înseamnă un nucleu al unei familii, în care toți îți vor binele, toți te înțeleg, unde e cald și bine, unde îți poți deschide sufletul, să treci peste frica de a fi alături de oameni necunoscuți și să îți faci prieteni pe-o viață.
 
Programul ”Mellow Parenting” are drept scop sprijinirea părinților în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului şi se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Formatul de consolidare a competențelor parentale include 14 ședințe de grup cu părinți care au copii cu vîrsta cuprinsă între 0 și 5 ani. În cadrul acestora, părinții învăță particularitățile de dezvoltare a copilului, cum să creeze un atașament sănătos cu copilul lor, astfel contribuind la o dezvoltare armonioasă a copilului și a relației dintre ei. Activitățile presupun participarea în paralel pentru părinți și copii.
 
Programul educațional pentru părinți ”Melow Parenting” este unul din cele patru programe desfășurate în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, implementat de PPFC în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a administrațiilor publice locale din cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, programul este dezvoltat în alte 3 regiuni: Orhei, Sîngerei și Soroca în cadrul proiectului de dezvoltare a ”Mellow Parenting” finanțat de World Childhood Foundation.